'Goed op beeld is al half verkocht!'
De coronapandemie voor verdere digitalisering gezorgd, met nieuwe kansen voor de melkveehouderij tot gevolg. Zo vervingen videokeuringen (tijdelijk) de fokveedagen en shows en gingen (elite) veilingen geheel online.
Nu we ons de tijd van vóór de pandemie terugwensen bracht deze periode van restricties ook creativiteit en kansen. Zo heeft de presentatie en verkoop van topgenetica zijn weg naar het internet gevonden en wordt inmiddels ook bij veilingen volop gebruik gemaakt van het internet en sociale media. Mocht u in de toekomst (inter)nationaal in beeld willen blijven met uw genetica, dan moet u - zelfs als het moeilijk is - omgaan met deze ''nieuwe'' manier van presenteren.
Vooral voor potentiële kopers, die om uitlopende redenen niet hun weg naar de veilinglocatie vinden, worden goede video's en foto's van de te verkopende dieren steeds belangrijker! Als u overweegt om een dier aan te bieden op een speciale veiling, kan het vanuit marketingsoogpunt zinvol zijn om vooraf een goed verzorgde en zo natuurlijk mogelijke foto of video van het veilingdier te maken.
Als u besluit om een verkoopvideo te maken is het zeker de moeite waard om professioneel materiaal te gebruiken. Het succes hangt echter minder af van de apparatuur, want veel belangrijker is nog de ervaring en het 'koeverstand' van de filmer. Om deze reden bieden wij u graag 6 'tips & tricks' voor het maken van juist beeldmateriaal, zodat u goed voorbereid het veilingseizoen ingaat!
1. Belichting
Een 'top of flop' hangt af van de juiste lichtomstandigheden. Hierbij geldt: geen tegenlicht of te scherpe zon, omdat dit zorgt voor een sterke schaduwvorming. Te weinig licht is ook ongunstig. De beste tijd om te filmen in de zomermaanden is daarom 's ochtends of 's avonds met middel tot lage zon.
2. Beeldverhouding
Door het smartphone-gebruik zijn we inmiddels gewend beelden verticaal (ook wel staand) op te nemen, echter is dit voor het maken van video's ongewenst. Voor het maken van een professionele video is het 'horizontaal' filmen een echte 'must'. Dit geldt ook als een dier van voren of achteren gefilmd wordt. Daarnaast is het van belang dat het dier volledig en centraal in het zijaanzicht worden geplaatst (zie onderstaande afbeelding).
Drie maal hetzelfde dier, maar in een geheel ander perspectief |
Met vrijwel elke smartphone kunnen nu Full HD-video's gemaakt worden. Hetzelfde geldt voor digitale spiegelreflexcamera's en de nieuwere generatie tablets. Voor mobiele telefoons en camera's kan ook een (mini)statief of een gimble (houder) voor een schokvrij-opname handig zijn. Als u dit niet hebt moet u het apparaat met beide handen vasthouden en dicht bij uw lichaam houden.
Een goede voorbereiding draagt bij aan een succesvolle en stressvrije opname. Het is erg belangrijk om vooraf op zoek te gaan naar een vrije en opgeruimde achtergrond, want de omgeving is - net als het dier - het visitekaartje voor u en uw bedrijf! De opnamelocatie moet worden voorzien van een verharde ondergrond. Het is af te raden om in de stal of op de roosters een bewegend dier te filmen. Lang gras of stro kan het zicht op de klauwen beperken. Het is daarbij beter om te veel beelden te maken dan te weinig, zo kan men later het beste materiaal selecteren.
Voor het samenvoegen van korte video's of het bewerken van de opnames zijn er tal van gratis programma's (Microsoft Video Editor) en apps (InShot), waarmee video's direct op de mobiele telefoon of op de computer kunnen worden bewerkt. Belangrijk hierbij is om het geluid van de video te dempen. Het is namelijk erg storend om mensen op de achtergrond te horen praten of machines te horen.