GenHotel Dag 2017
Pieter Schuit tijdens zijn presentatie
Onlangs heeft de jaarlijkse GenHotel dag weer plaats gevonden. Dit jaar werd er ‘s morgens gestart bij Café/Restaurant de Mol te Zwolle. Hier gaf Pieter Schuit (stagiair GenHotel) een presentatie over zijn gehouden stageonderzoek ‘een onderzoek naar het voorspellend vermogen van verschillende genomische kenmerken’. Na de lunch werd er een bezoek gebracht aan het melkveebedrijf Poppe Holsteins.
Presentatie Pieter Schuit
Van September tot April heeft Pieter Schuit, student aan de hogere landbouwschool te Leeuwarden stage gelopen bij GenHotel. Tijdens zijn stage heeft Pieter een onderzoek uitgevoerd naar het voorspellend vermogen van verschillende genomische kenmerken. Aan de hand van een verkregen database vanuit de opdrachtgever, heeft Pieter van ruim 4000 vaarzen hun eerste genomics cijfers (NVI)vergeleken met hun uiteindelijke prestaties over de eerste lactatie. De resultaten van dit onderzoek werden tijdens de GenHotel dag door Pieter gepresenteerd aan de veehouders door middel van een PowerPoint presentatie.
Uit het gehouden onderzoek bleek dat de genomische kenmerken, % eiwit, % vet, hoogtemaat, melksnelheid (verkregen d.m.v. robotdata), speenlengte, kruisligging, kg melk, uierdiepte, voorspeenplaatsing, kruisbreedte, achterspeenplaatsing en inhoud een goede voorspelling (correlatie groter dan 0,6) geven voor de latere prestaties van de dieren. De genomische kenmerken robuustheid, benen, beengebruik en klauwhoek geven een slechte voorspelling (correlatie kleiner dan 0,2) over de latere prestaties van de dieren. Tevens werd er tijdens dit onderzoek geconcludeerd dat de kenmerken die de beste voorspelling geven over de toekomstige prestaties van de dieren op basis van genomics, ook de hoogste erfelijkheidsgraad bezitten.
Een leuk voorbeeld wat Pieter in zijn presentie gaf was dat de koe Willsbro Garret S Madison (via de Selection Sale in eigendom van Koepon Holsteins gekomen) op basis van haar genomics cijfers werd voorspeld dat zij de best produceerde vaars moest worden van de hele onderzoekspopulatie, dit kwam er ook uit! Willsbro Garret S Madison produceerde in haar eerste 305 dagen lijst maar liefst 15.346kgM met 3,37%V en 3,46%E!!
Poppe Holsteins
Na de lunch werd er een bezoek gebracht aan het melkveebedijf Poppe Holsteins in eigendom van de familie Poppe. De hoog producerende koeien bij Poppe Holsteins – de voorspelde 305 dagen productie ligt momenteel op 12.120 kg melk met 4.04% vet en 3.39% eiwit – stonden er uitstekend voor. Tot de belangrijkste koefamilies bij Poppe Holsteins behoren zonder twijfel de Poppe Pietje en Poppe Fienchen familie. Beide familie zijn zeer populaire bij foktechnici en hebben zich inmiddels al meerdere generaties bewezen. Stamkoe van de Pietje familie is Poppe Pietje 519-Red GP-83, de Spencer moeder van Snow RF, Eragon-Red, Elspe-Red en Red Mist. De Fienchen familie wordt aangevoerd door Poppe Fienchen 580 RDC VG-88, een extreem hoog producerende Stol Joc dochter waarvan de afstamming helemaal terugvoert op Elites-JSJ Fac Feebe-Red EX-92.
Andere families
Door investeringen en samenwerking met K&L zijn er inmiddels ook vele andere families toegevoegd aan de veestapel. Denk bijvoorbeeld aan K&L SG Dellia VG-86 (Shotglass x Southland Dellia 9765 VG-86), SH Brekem Jolie RDC (Brekem x SH Alchemy Jumper RF VG-85) en Newhouse K&L Sneeker 6960 VG-86 (Shotglass x Newhouse Sneeker 422 VG-87).
Jan Poppe geeft tekst en uitleg met op de voorgrond Stol Joc dochter Poppe Fienchen 580 RDC VG-88, stamkoe van de Fienchen familie